Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Moja rodzina za nim przepada

  • Łatwy

Składniki:


  • - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 2 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - cytryna (duża), sok i otarta skórka: 1 sztuka
    - proszek do pieczeczenia: 1 łyżeczka
    - margaryna: 1 sztuka

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce i wycisnąć sok. Skórę
    wrzucić do soku i odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po
    jednym jajku i dobrze ucierać. Dodać połowę mąki wymieszanej z
    proszkiem do pieczenia, cały czas ucierać, dodać sok z cytryny ze
    skórką i druga część mąki. Przełożyć do formy wysmarowanej
    margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w tem. 180 stopni przez
    około 35 minut( z termoobiegiem).

Komentarze

Podobne przepisy