Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

Szybkie ciasto w przygotowaniu, idealne dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    2 łyżki cukru waniliowego
    3/4 szklanki cukru kryształ
    1/3 szklanki letniego mleka
    2/3 kostki miękkiej margaryny
    1 łyżka startej skórki z cytryny
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki soku z cytryny
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    Polewa cytrynowa:
    8 łyżeczek cukru pudru
    3 łyżeczki soku z cytryny

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka jaja utrzeć na puch z cukrem, cukrem waniliowym i miękką margaryną. Dodawać na przemian nadal ucierając mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Dodać ubitą pianę z białek, a na koniec sok i skórkę z cytryny.
  • 2. Ciasto wylać do blaszki kwadratowej o wymiarach 23x23 wysmarowanej tłuszczem, poukładać na wierzchu pokrojoną na kawałki czekoladę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 50 min to tzw. suchego patyczka.
  • 3. Polewa: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Zimne ciasto polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy