Ciasto cytrynowe

  • wyświetlono: 452 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto cytrynowe

1dd
  • 10 porcje
  • 45min

Składniki

4 jaja
200 g cukru
50 ml soku wyciśniętego z cytryny
2 łyżki skórki otartej z cytryny
200 g mąki pszennej
150 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto cytrynowe

  • 1. Cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę, i wlewamy cienkim strumieniem olej. Następnie dodajemy skórkę, sok z cytryny oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanym do 180 stopni i pieczemy 30 minut do tzw. suchego patyczka. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny , dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Ostudzone ciasto polewamy lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto cytrynowecytryny

Komentarze

Podobne przepisy

image-28e6cc3

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto cytrynowe

Uwielbiam piec dla mojej rodzinki....

ciasto cytrynowe

Dodane przez: anka1988

Ciasto cytrynowe

Szybkie i niezawodne ciasto dla...

Ciasto cytrynowe

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto cytrynowe

Orzeźwiające, lekko kwaśnawe ciasto,...

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia

Dodane przez: Dalia84

Ciasto cytrynowe

Przepyszne. Delikatne w smaku i...

image-1dasx47

Dodane przez: poezjasmaku

CIASTO CYTRYNOWE

POLECAM CIASTO CYTRYNOWE JEST...

Ciasto "Cytrynowy puch"

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto "cytrynowy puch"

To niezwykle lekkie ciasto rozpływa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE