Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Witam serdecznie w poniedziałkowy poranek
Jak wiecie rzadko coś piekę ale jak już zrobię to prawie sama zjemy :-)
Tak też było i w tym przypadku
Zapraszam kochani na pyszne ciasto cytrynowe
Miłego dnia :-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 szklanki śmietany 18 % ( kwaśnej )
    2 łyżki startej skórki z cytryny
    1/4 szklanki soku z cytryny
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 szklanka miękkiego masła
    1i1/4 szklanki cukru
    4 jajka

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto cytrynowe 1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia sodą oraz solą.
    W oddzielnej miseczce łączymy śmietanę sok z cytryny oraz skórkę i ekstrakt z wanilii.
    W następnej misce dodajemy masło i ubijamy razem z cukrem na jasną puszystą masę.
    Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
    Następnie wsypujemy po trochu suche składniki na przemian z mieszanką śmietany.
    Wszystko ładnie łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Formę do ciasta( u mnie 41x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    Tak przygotowaną formę napełniamy ciastem (górę posypałam resztą orzechów które mi zostały ale możemy to pominąć)i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 160 st. do suchego patyczka.
    SMACZNEGO

Porady

Kochani u mnie jak zawsze mniejsze cukru około 3/4 szklanki. Zamiast masła użyłam niepełne pół szklanki oleju. Cukier olej i jajka zmiksowałam razem. Wierzch można polać lukrem jeśli ktoś lubi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy