CIASTO CYTRUSOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie łatwe do zrobienia ciasto, na przekór obecnej porze roku pachnące wiosenną świeżością.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki forma( 25 cm x 10 cm )
    Ciasto
    2 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki cukru
    3 jajka
    125 g masła
    2 łyżki śmietany 18 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    parę kropel aromatu cytrynowego
    Starta skórka z ulubionych cytrusów, ja użyłam;
    1 łyżeczka startej skórki cytryny
    1 łyżeczka startej skórki z limonki
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

    Polewa
    Szklanka jogurtu naturalnego
    1-2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    aromat cytrynowy
    łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów

Ciasto cytrusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO CYTRUSOWE 1.
    Ciasto

    Białka oddzielić od złotek z białek ubić sztywną pianę żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia oraz starte skórki z cytrusów aromat cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły.Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą.

    Polewa

    Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać zimne ciasto a następnie udekorować skórkami z cytrusów.

Porady

Owoce dokładnie umyci wyparzyć a następnie zetrzeć skórkę na tarce (można także zetrzeć skórkę pozostałą po owocach)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy