Ciasto cynamonowe w andrucie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne ciasto cynamonowe, z lekkim posmakiem rumu, idealne na jesienno - zimowe wieczory ... :))

  • 30 min

Składniki:


  • 1 kostka margaryny
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru brązowego
    250 ml mleka
    2 szklanki mąki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cynamonu mielonego
    CIASTO Z MAKIEM:
    5 białek
    6 łyżek cukru
    0,5 szklanki maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki mąki
    2 kieliszki rumu
    KREM :
    1 l śmietany kremówki 30 lub 36%
    0,5 szklanki cukru pudru
    3 śmietan fix'y
    2 wafle andrutowe
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cynamonowe w andrucie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ubić z brązowym cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a na koniec wlać mleko. Zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na pół i wylać na dwie blaszki ( 36x24 cm.) Piec ok 25-30 min w temp. 180'C Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać mak. Delikatnie dodać do piany i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać jeszcze rum i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na tą samą blaszkę i piec ok 20 min w temp. 180'C. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier oraz śmietan fix'y. Wafle smarujemy dżemem i na waflu umieszczamy ciasto cynamonowe. Masę dzielimy na pół i nakładamy na ciasto cynamonowe, a następnie umieszczamy ciasto bezowe i przykrywamy drugą częścią ciasta cynamonowego. Delikatnie dociskamy by wyrównać ciasto i schładzamy ok godziny. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować