Ciasto cygańskie z makiem

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

To ciasto przypomina mi o nadchodzącym Bożym Narodzeniu. Lekkie i puszyste.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny

    2 szklanki mąki krupczatki

    1 i 3/4 szklanki cukru

    2 szklanki suchego maku

    5 jaj

    3/4 szklanki mleka

    1 mały proszek do pieczenia

    1 cukier waniliowy

    1 olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cygańskie z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka schować do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na gładką masę. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać do masy mąkę i mleko. Po dodaniu do masy mleka może wydawać się, że masa się zważyła. Jednak nie należy się tym martwić to naturalny proces. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do masy dodawać porcjami mak i ubitą pianę z białek. Na końcu do ciasto wlać olejek migdałowy. Blachę wysmarować margaryną i na spód wyłożyć papier śniadaniowy. Ciasto wylać na blachę i wyrównać za pomocą łyżki. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Porady

Po wystygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować