Ciasto cukrowe z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Rozmieszać pokruszone drożdże i cukier w pół szklanki mleka, wlać do zagłębienia, Dodać trochę mąki z brzegu i przyrządzić papkowaty zaczyn. Pozostawić na 20mi pod przykryciem. Dodać skórkę cytrynową i sól i wszystko dobrze zagnieść, dodać resztę mleka. Pozostawić na 45 min pod przykryciem.
Ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Ponakłuwać widelcem, podciągnąć do góry brzegi. Posypać cukrem i orzechami, ułożyć na wierzchu płatki masła. Ostawić na 10 min. Piec ok. 25min w piekarniku nagrzanym do temperaturze 180 C.
Komentarze