Ciasto cukiniowe z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Starta cukinia, marchewka, cebulka, ser żółty upieczone w postaci ciasta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Dopełnienie stanowi sosik czosnkowy z ziołami prowansalskimi.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1300 g cukinii /po wydrążeniu środków/
    250 g marchewki
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    5 jaj
    100 g sera żółtego
    2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    2 łyżki oliwy

    SOS CZOSNKOWY:

    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    pieprz
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 ząbki czosnku

    PONADTO:

    40 g startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto

Ciasto cukiniowe z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać.
    Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, zostawić na 20 minut, żeby puściła sok.
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
    Warzywa dokładnie odcisnąć, dodac jajka, starty ser, oliwę, posiekaną cebulę, czosnek.
    Przyprawić i dokładnie wymieszać.
    Przełożyć do formy 30x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch posypać startym serem
    Piec ok 45 minut w 200 stopniach.

    Składniki na sos czosnkowy połączyć, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszać.

    Zapiekankę podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Cebula Czosnek Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować