Starta cukinia, marchewka, cebulka, ser żółty upieczone w postaci ciasta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Dopełnienie stanowi sosik czosnkowy z ziołami prowansalskimi.
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
1300 g cukinii /po wydrążeniu środków/
250 g marchewki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
5 jaj
100 g sera żółtego
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2 łyżki oliwy
Ciasto cukiniowe z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać.
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, zostawić na 20 minut, żeby puściła sok.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Warzywa dokładnie odcisnąć, dodac jajka, starty ser, oliwę, posiekaną cebulę, czosnek.
Przyprawić i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do formy 30x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posypać startym serem
Piec ok 45 minut w 200 stopniach.
Składniki na sos czosnkowy połączyć, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszać.
Komentarze