Ciasto cukiniowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo podzielne ciasto, miękkie, wilgotne i dosłownie rozpływające się w ustach, a do tego warzywno - czekoladowe. Ładnie wygląda w przekroju i dobrze się kroi. Polecam!

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    5 jajek
    850g cukinii
    2 szklanki cukru
    1 i 1/3 szklanki oleju
    4,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    100 g gorzkiej czekolady – 2 kostki czekolady zjeść
    Przyprawa do piernika – ilość według upodobań
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Ciasto cukiniowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie umyć, nie obierać, jeśli są pestki, to je wydrążyć. Warzywo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po 10 minutach odcisnąć z nadmiaru płynu. Połowę czekolady zetrzeć na największych oczkach, pozostałą część posiekać nożem. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Nie przerywając miksowania wlewać partiami olej, wkładać cukinię oraz wsypywać mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec wsypać czekoladę i dodać przyprawę do piernika. Przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Do suchego patyczka. Wierzch polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować