Bardzo podzielne ciasto, miękkie, wilgotne i dosłownie rozpływające się w ustach, a do tego warzywno - czekoladowe. Ładnie wygląda w przekroju i dobrze się kroi. Polecam!
20 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto:
5 jajek
850g cukinii
2 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
4,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady – 2 kostki czekolady zjeść
Przyprawa do piernika – ilość według upodobań
Ciasto cukiniowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię dokładnie umyć, nie obierać, jeśli są pestki, to je wydrążyć. Warzywo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po 10 minutach odcisnąć z nadmiaru płynu. Połowę czekolady zetrzeć na największych oczkach, pozostałą część posiekać nożem. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Nie przerywając miksowania wlewać partiami olej, wkładać cukinię oraz wsypywać mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec wsypać czekoladę i dodać przyprawę do piernika. Przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Do suchego patyczka. Wierzch polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze