Ciasto cola z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodać stopniowo mąkę.
Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temp. 160 *C na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyłączyć piekarnik pozostawiając uchylone drzwiczki, by biszkopt stopniowo stygł.
2.Herbatniki pokruszyć drobno. Orzechy zmielić lub rozbić . Wsypać do naczynia i zalać colą. Odstawić co napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie zmiksować. Dodawać stopniowo masło, następnie pokruszone bezy.
3.Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu, jednak w proporcjach 4 łyżeczki na pół szklanki wody. Gdy zaczyna tężeć ubić na bardzo sztywno śmietanę, dodać do niej cukier, żelatynę i dokładnie połączyć na wolnych obrotach.
4.Przekładanie ciasta:
Biszkopt przekroić na pół. Dolną część nasączyć połową szklanki Coli. Nałożyć krem z coli i orzechów. Na to położyć górną część biszkoptu. Nasączyć drugą połową szklanki napoju. Na to wyłożyć bitą śmietanę.
Posypać wierzch ciasta ciemnym kakao. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Komentarze