200 g mąki pszennej
250 g drobnego cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ja dałam proszek do pieczenia)
1/4 łyżeczki soli
2 jajka w temp pokojowej
125 ml maślanki (lub 30 ml jogurtu zmieszanego ze 100 ml półtłustego mleka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 g masła
2 łyżki kakao
175ml coca-coli ( u mnie pepsi) ale to chyba nie robi różnicy
polewa:
110 g cukru pudru, przesianego
30 g masła
45 ml Coca-Coli
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ciasto coca cola... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni wstawiamy do niego blachę do pieczenia,na której postawimy później torownice z ciastem. Tortownicę o 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
2.W rondlu z grubym dnem podgrzewamy na małym ogniu masła, kakao i coca-colę. Odstawiamy do przestudzenia.
3.W misie mieszamy mąkę, cukier, sodę oraz sól. Przestudzoną mieszaninę wlewamy,do suchych składników mieszając łyżką. W drugiej misce mikserem ubijamy maślankę dodając po jednym jajku, aż powstanie
kremowa masa. Dodajemy wanilię. Łączymy ze soba obie masy mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4.Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy na gorącej blasze około 40 minut - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto na 15 minut, żeby przestygło.
5.Robimy polewę. W rondelku łączymy masło, colę i kakao. Delikatnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt z wanilii. Wsypujemy po łyżce cukru pudru ciągle mieszając.
Komentarze