ciasto "cielak"

4.48 (144 ocen)

  • 30 min

przepis dostałam od znajomej, szybko znika ze stołu ;)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szkl. cukru
    1 szklanka oleju
    3 jajka
    3 łyżki dżemu
    4-5 łyżek kakao
    1, 5 szkl. mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody
    1 op. cukru waniliowego

    Masa serowa:

    500 g sera twarogowego
    3 jajka
    2-3 łyżki budyniu śmietankowego lub Sernixu
    1 szkl. cukru
    1 op. cukru waniliowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto "cielak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto "cielak"-masa jajeczna 1. Ubić jajka z cukrem na puch.
  • ciasto "cielak"-szykowanie sypkich składników 2. Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem i dosypywać do masy jajecznej.
  • 3. Dolewać olej, mleko na końu dżem, chwilę miksować na wolnych obrotach.
  • ciasto "cielak"-ciasto  ciemne 4. Wylać ciasto na blaszkę.
  • 5. MASA SEROWA: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, dodać ser, budyń lub Sernix. Białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać łyżką z masą serową.
  • ciasto "cielak"-robienie kleksów z masy serowej 6. Zrobić kleksy na ciemnym cieście.
  • ciasto "cielak"-pieczenie 7. Pieć w temp. 180*C ok. godziny, zimne polać polewą czekoladową.
    Po rozkrojeniu powstaną "łaty cielaka"
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować