Ciasto "Cielaczek z malinami"

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne połączenie ciasta kakaowego z masą twarogową z dodatkiem malin.Wspomnienie lata.. :)

Składniki:

  • Ciasto ciemne: 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    3 łyżki kakao
    2 łyżki dżemu (u mnie powidła śliwkowe)

    masa serowa: 500g twarogu na serniki (u mnie z wiaderka)
    100g miękkiego masła
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "cielaczek z malinami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kakaowe 1. Ciasto ciemne: jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i na przemian z mlekiem dodawać do jajek. Na koniec całość połączyć z dżemem i olejem, zmiksować. Blaszkę o wym.25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciemne ciasto.
  • w ser powtykaj maliny 2. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać cukier, ucierać do białości, a następnie dodawać po jednym żółtku. Do gładkiej utartej masy dodawać łyżkami ser i budyń. Na koniec całość delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę serową łyżką wykładać obok siebie na ciasto ciemne, tak, by tworzyła łatki. W każdą łatkę powtykać po 2-3 maliny.
  • 3. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 60 - 65 minut, do suchego patyczka. Smacznego!

Porady

*maliny można zastąpić innymi owocami sezonowymi, np.wiśniami *bez dodatku owoców też doskonale smakuje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować