Ciasto "cielaczek z malinami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne: jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i na przemian z mlekiem dodawać do jajek. Na koniec całość połączyć z dżemem i olejem, zmiksować. Blaszkę o wym.25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciemne ciasto.
2.Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać cukier, ucierać do białości, a następnie dodawać po jednym żółtku. Do gładkiej utartej masy dodawać łyżkami ser i budyń. Na koniec całość delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę serową łyżką wykładać obok siebie na ciasto ciemne, tak, by tworzyła łatki. W każdą łatkę powtykać po 2-3 maliny.
3.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 60 - 65 minut, do suchego patyczka. Smacznego!
Porady
*maliny można zastąpić innymi owocami sezonowymi, np.wiśniami
*bez dodatku owoców też doskonale smakuje
Komentarze