Ciasto cielaczek

0 (0 ocen)

Pyszne, łaciaste ciasto o wdzięcznej nazwie. Można je urozmaicić dodając do ciemnego ciasta owoce, np. truskawki.

Składniki:

  • Ciemne ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej,
    szklanka cukru,
    3/4 szklanki oleju rzepakowego,
    3 łyżki kakao,
    szklanka mleka,
    2 jajka,
    2 łyżki dżemu z wiśni,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżeczka sody oczyszczonej.

    Masa serowa:
    250g białego sera,
    jajko,
    1/2 szklanki cukru,
    łyżka cukru waniliowego,
    65g masła lub margaryny,
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Ciasto cielaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ha71xv 1. Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i zmiksować na ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto wylać do formy o wym. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  • image-0p041u7 2. Ser zmielić. Utrzeć z surowymi żółtkami, cukrami, mąką oraz stopioną, przestudzoną margaryną.
  • image-02qhvst 3. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Łyżką nakładać masę serową na ciemnym cieście, tworząc tak zwane "ciapki". Wierzch wyrównać. Piec około 40 minut w temp. 175st. Można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Komentarze

Podobne przepisy