Ciasto ciekawe budyniowo – serkowe

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ciasto! Masa budyniowo - serkowa jest pieczona wraz z ciastem, a nie jako dodatek w postaci kremu. To właśnie jest w tym cieście ciekawe. W smaku podobna do kremowego puszystego sernika. Całość uwieńczona pyszną warstwą bananowo śmietanową! Warto go upiec.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    20 dag mąki
    0,5 szkl cukru
    18 dag margaryny
    150g jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jaja
    2 łyżki kakao

    Masa budyniowo – serkowa:
    2 budynie waniliowe bez cukru
    40 dag serka homogenizowanego waniliowego
    3 szkl mleka
    1 szkl cukru
    5 jajek
    Kandyzowana skórka pomarańczowa

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 30%
    1 jasna galaretka
    1 banan
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ciekawe budyniowo – serkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puch, wbijając kolejno 2 żółtka i jedno całe jajko. Pod koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto delikatnie połączyć z pianą z pozostałych białek. Przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia. Wierzch posypać kakao.
  • 2. Masa budyniowo – serkowa: Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 3 szkl mleka. Zimne utrzeć z żółtkami, ¾ szkl cukru. Pod koniec ucierania dodać stopniowo serek i skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie połączyć z masą budyniowo - serkową. Przełożyć na ciasto. Piec ok. 60 minut w 190 stopniach do zrumienienia. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
  • 3. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl wrzącej wody. Ostudzić. Zmiksować z bananem. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wlewać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na zimne ciasto. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować