Ciasto Chałwowo-bezowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis ten dostałam przypadkiem ,kiedyś będąc w księgarni usłyszałam jak dwie panie wymieniały się przepisami .Podeszłam poprosiłam i dostałam przepis na te przepyszne ciasto.Moje dziewczyny chętnie się nim zajadają i dopytują kiedy upiekę następne.

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt-6 jajek,1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki tortowej , 1 szkl.mąki ziemniaczanej,pół szklanki. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa chałwowa- 0,5 l mleka, 2 budynie waniliowe, 3 łyżki cukru,250g masła, 30 dag chałwy, 100g gorzkiej czekolady, 15 dag bez, ok.150 ml mleka
    Na wierzch-200 g czekoladay na polewę ,do posypania orzechy lub migdały

Ciasto chałwowo-bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ndjfg9 1. 1.Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli,następnie dodajemy cukier.Zmniejszając obroty miksera ,do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając,dodajemy olej.Dokładnie mieszamy mikserem.Na koniec dodajemy po woli wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia- delikatnie wymieszać mikserem. Piec w formie 25x 40,wysmarowanej tłuszczem w temp.190 stopni ok. 30 min.
    Upieczony studzimy i przekrawamy na 2 części.
    2.Z 0,5 l mleka ,budyniów i cukru gotujemy budyń.Studzimy. Zimny utrzeć na puch z masłem.Masę podzielić na 2 części .Do pierwszej dodajemy pokruszoną chałwę i ucieramy mikserem(mogą zostać nawet małe kawałki chałwy).Do drugiej części dodajemy rozpuszczoną w 150 ml mleka czekolade(ma być chłodna).Dokładnie utrzeć.
    3.Rozpuścić czekolady w 3-4 łyżkach mleka,wylać na wierzch i posypać orzechami lub udekorowac bezami
    3.Pzełożenie-biszkot-masa chałwowa-bezy -masa czekoladowa-biszkopt- polewa-migdały lub orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy