Ciasto chałwowe z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

dla wielbicieli chałwy:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT: 8 jaj
    1,5 szkl.cukru
    1,5 szkl.mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    MASA: 20 dag chałwy waniliowej
    2 margaryny
    2 budynie waniliowe
    3 szklanki mleka
    1 czekolada gorzka
    Ponadto: słoik marmolady śliwkowej(330ml)
    galaretka wiśniowa

Ciasto chałwowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę,dodawać cukier,a następnie żółtka.Dodać mąkę,proszek,sodę i kakao,wymieszać-upiec biszkopt,zimny przekroić na 2 blaty.

    Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
    Marmoladę zagotować w rondelku i dodać galaretkę.
    Utrzeć margaryny,stopniowo dodawać budyń, podzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę a do reszty pokruszoną chałwę.
    Jasną masą posmarować jeden blat biszkoptu,a drugi-ciemną.Na jasnej masie wyłożyć łyżkami tężejącą marmoladę i przykryć blatem z ciemną masą/masa oczywiście do środka, lekko docisnąć,polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy