Ciasto chałwowe

0 (0 ocen)

Ciasto z domową chałwą jest pyszne, łatwe i bardzo ładnie się prezentuje na stole.

Składniki:

  • ciasto:
    25 dag margaryny
    3/4 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku
    masa chałwowa:
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka kaszki manny
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    3 łyżki pasty tahini
    5 dag posiekanych orzechów włoskich
    5 dag mielonych orzechów włoskich
    5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    dodatkowo:
    1/2 szklanki powideł śliwkowych
    10 dag polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto chałwowe 1. Olej i pastę tahini wymieszać i podgrzać, następnie wsypać kaszkę manną i smażyć mieszając do zrumienienia kaszki. Do podsmażonej kaszki dodać cukier i dolać mleko razem z wodą, wymieszać i dołożyć bakalie, mieszając gotować do zgęstnienia, odstawić do wystudzenia.

    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, kakao, proszek i szczyptę soli, dołożyć zimną margarynę i jajka, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki ( 33 cm na 22 cm).
  • ciasto chałwowe 2.
    Blaszkę wysmarować na dnie margaryną i ułożyć jeden placek z ciasta, następnie posmarować powidłami i wyłożyć masę chałwową, wyrównać ją lekko ugniatając,
    następnie przykryć drugim plackiem. Przygotowane całe ciasto razem z blaszką wstawić na godzinę do lodówki i po schłodzeniu piec w temp. 180 st około 35 minut.
  • 3. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto po wierzchu polać polewą czekoladową i odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować