Ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać mikserem na sztywną pianę i dodawać cukier aż do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno po jednym żółtku, olej i ocet, cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką, aby masa nie straciła puszystości. Ciasto przelać na blachę i piec ok. 35 min w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu ciasto przekroić na 2 części.
Margarynę ubić z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, na koniec wlać alkohol i dodać rodzynki i orzechy.
Na biszkopt wyłożyć masę, przykryć drugą warstwą ciasta. W rondelku roztopić margarynę z czekoladą, lekko przestudzić i polać ciasto. Można posypać zmielonymi orzechami. Smacznego!
Komentarze