Ciasto cesarzowej

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Polecam do kawy

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO BISZKOPTOWE
    4 jajka
    12 dag cukru
    12 dag mąki
    1\2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA ANANASOWA
    25 dag margaryny
    puszka ananasów
    2 budynie śmietankowe z cukrem na 0,5 litra

    BLAT KOKOSOWY
    5 białek
    20 dag wiórków kokosowych
    szklanka cukru

    POLEWA CZEKOLADOWA
    5 dag margaryny
    5 dag cukru pudru
    10 dag gorzkiej czekolady
    1\2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cesarzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto cesarzowej 1. CIASTO BISZKOPTOWE
    Ubić na sztywno pianę z białek i dodawać stopniowo cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i ciasto przełożyć do blachy o wymiarach(21-30). Piec 30-40 min w temp. 180 stopni.
  • 2. MASA ANANASOWA
    Syrop z ananasów uzupełnić wodą do objętości pół litra i ugotować na nim budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch i wciąż ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy i wszystko wymieszać.
  • 3. BLAT KOKOSOWY
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec około 15 min. w temp. 190 stopni
  • 4. POLEWA CZEKOLADOWA
    Margarynę stopić na małym ogniu, dodać cukier puder, mąkę. Dodać rozpuszczoną na parze czekoladę, wymieszać i od razu rozsmarować na placku kokosowym.
  • 5. Na upieczony biszkopt wyłożyć krem ananasowy i przykryć blatem kokosowym. Na wierzch wylać polewę i udekorować wiórkami kokosowymi.

Porady

Z pozostałych żółtek proponuję zrobić smaczne rogaliki przepis podaje na mojej stronie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (620 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować