Ciasto Caryca z brzoskwiniami

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Dość popularne ciasto lekko zmodyfikowałam brzoskwiniami w syropie. Jest smaczniejsze i bardziej orzeźwiające.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto jasne
    6 białek
    1,5 szkl cukru
    1 szkl maki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szkl oleju rzepakowego

    ciasto ciemne
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/3 szkl oleju rzepakowego
    2 łyżki kakao

    krem
    500 ml mleka
    3 łyżki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    250 g miękkiego masła
    3 żółtka

    polewa
    1/4 kostki masła
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżki wody

    dodatkowo
    2 galaretki brzoskwiniowe
    800 ml gorącej wody
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1 paczka biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Jajko

Ciasto caryca z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę, następnie ocet a na końcu olej. Ciasto odstawiamy na bok i przygotowujemy drugie. Jajka, żółtka i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Na koniec dolewamy olej. Do formy o wymiarach 25x40 cm wykładamy łyżką oba ciasta na przemian. Mieszamy widelcem aby delikatnie połączyły się. Pieczemy około 30- 40 minut w 180- 200 stopniach. Studzimy.


  • 2. Do 1 szklanki mleka wsypujemy obie mąki i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Na wrzące wlewamy mieszankę. Gotujemy przez chwilę. Gęsty budyń wylewamy na talerz aby przestygł. Miękkie masło ucieramy. Stopniowo dodajemy zimny budyń.
  • 3. Ciasto kroimy na dwie części. Jedną smarujemy połową kremu. Układamy biszkopty a na nich pokrojone w kostkę brzoskwinie. Obie galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Tężejące wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka dobrze zastygnie, smarujemy ją pozostałym kremem i przykrywamy drugą połową ciasta.
  • 4. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnka i podgrzewamy. Kiedy dobrze się połączą i zgęstnieją wylewamy na ciasto. Wstawiamy je ponownie do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Jajka Kakao Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować