Ciasto cappucino

  • wyświetlono: 2060 |
  • dodany do książki kucharskiej: 28 |
  • polecenia: 0

pyszny deserek

pati197799

Składniki

biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( użyłam nescafe creme)
2 łyżki cacao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa:
0,5 litra mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cappucino śmietankowe
kostka masła

masa śmietanowa:
0,5litra śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto cappucino

  • 1. Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cacao, kawę rozpuszczalną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180przez 20 minut.


    Odlać 0,5 szklanki mleka. Resztę zagotować z cukrem , dodać mąkę i cappucino rozrobione w 0,5 szklanki. Zagotować. Wystudzić, zmiksować z masłem.


    Ubić kremówkę z cukrem waniliowym, dodać2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.

    Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, następnie ubitą kremówkę. Wierzch posypać kawą cappucino. Schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieDeserCiasto z bitą śmietanąciasto Cappucino

Komentarze

Podobne przepisy

image-062e1am

Dodane przez: viki2903

Faworki / chrusty

Faworki / chrusty

image-26u18gk

Dodane przez: viki2903

Pączki z miodem

Pączki z miodem

image-0kwv0ty

Dodane przez: viki2903

krem czekoladowy z wafelkami

obłędny czekoladowy deser który...

Mandarynkowa panna cotta

Dodane przez: 2milutka

Mandarynkowa panna cotta

Deser bez pieczenia na ciepłe wiosenne...

upieczone bułki

Dodane przez: rene70

Drożdżówki z serem i wiśniami

Idealne bułeczki do popołudniowej...

image-24vt6ev

Dodane przez: Kasja1986

Jabłka zapiekane pod bezą

Pyszny, delikatny jak chmurka deser...