Ciasto CAPPUCINO

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne ciasto dla lubiących słodkie pyszności. Można je podawać na dwa sposoby- na okrągłym biszkopcie, jako tort i w blaszce jako zwykłe ciasto.

  • 40 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA
    1 jajko
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru pudru
    małe masło roślinne
    2i pół szklanki mleka w proszku
    5 serków waniliowych
    3 łyżeczki żelatyny
    DODATKOWO
    2 kubki kawy cappucino orzechowej bądź czekoladowej
    2 opakowania biszkoptów
    tabliczka gorzkiej czekolady bądź inne składniki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw ucieramy składniki na biszkopt i pieczemy go w 180 stopniach ok 35 minut w totrownicy
    Możemy też skożystać z gotowych blatów biszkoptowych
  • 2. Podczas pieczenia biszkoptu robimy masę
    Ucieramy jajko, żółtka i cukier puder na gładką masę. Nastpnie dodajemy masło, mleko w proszku i serki waniliowe.


    Po upieczeniu biszkoptu studzimy go.
  • 3. 7-8 łyżeczek kawy cappucino zalewamy ok 400 ml gorącej wody i mieszamy
  • 4. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części.
  • 5. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Po jej przestygnięciu do letniej temperatury, delikatnie i dokładnie łączymy ją z naszą masą
  • 6. Pierwszy biszkopt nasączamy kawą, nakładamy 1/4 masy. Na masę układamy nasączone biszkopty trochę je wciskając w masę. Kładziemy następny biszkopt i nasączamy go kawą, nakładamy kolejną część masy i znowu układamy nasączone biszkopty. Na biszkopty nakładamy trochę masy i kładziemy kolejny biszkopt, nasączamy go kawą i wykłasamy masę. W masę wciskamy nasączone biszkopty.
    Wierzch i boki smarujemy pozostałą masą i wyrównujemy.
  • 7. Wierzch dekorujemy według uznania- może to być gorzka bądź mleczna czekolada, kolorowe konfetti, opruszamy cappucino albo pozostawiamy bez dekoracji

Porady

Biszkopt można też upiec w blaszce i będziemy mieć już nie tort a zwykłe ciasto, równie pyszne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować