Ciasto cappuccino z masą i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie
dodajemy po 1 żółtku mieszając na najniższych obrotach, następnie powolutku dodajemy cukier
Na końcu mieszamy mąkę z mąką ziemniaczaną i kakao i delikatnie mieszamy z pozostałą masą.
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy masę biszkoptową,
i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni.
2.krem budyniowy
600 ml mleka wraz z cukrem stawiamy na gazie, budynie mieszamy z resztą mleka i wylewamy na gotujące się mleko. Budyń studzimy.
Następnie margarynę ubijamy do białości i dodajemy po troszku budyniu. Miksujemy aby powstała nam gładka masa.
Krem wykładamy na ostudzony biszkopt.
3.pianka
W garnku należy zagotować 2 szkl mleka wraz z cappuccino. Bardzo dokładnie wymieszać, tak by kawa całkowicie się rozpuściła.
Po zagotowaniu schładzamy w lodówce-musi być zimne
Do mleka z kawą (zimnego) dodajemy 2 śnieżki i ubijamy, na koniec dodajemy rozrobioną i schłodzoną żelatynę.
na masę budyniową wykładamy piankę. Wsadzamy do lodówki i schładzamy , ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Posypujemy je startą czekoladą.
Komentarze