ciasto Cappuccino

  • wyświetlono: 1238 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Kolejny stary przepis:) ciasto jest wysokie, mało słodkie, czekoladowe z wyczuwalną nutą kawy cappuccino- u mnie orzechowej, ale można dodać swoje ulubione.

reanja

Składniki

Składniki:

Ciasto I

8 jaj

250 g cukru

160 g maki pszennej

40 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto II

200g kokosu

5 białek

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Masa:

5 żółtek

3 łyżki mąki pszennej

1 budyń śmietankowy bez cukru

2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

1 kostka masła ( 250g)

30-40 g kawy cappuccino w proszku o ulubionym smaku

1/4 szklanki słodkiej śmietanki ( u mnie 12%)

Polewa:

1/2 kostki palmy

3 łyżki mleka

1/2 szklanki cukru

2 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto Cappuccino

  • Po dodaniu do białek mąki mieszamy ręcznie i dokładnie ale delikatnie 1. Ciasto I

    Białka ubijam na bardzo sztywno z dodatkiem szczypty soli.

    Dodaję stopniowo cukier- ubijam jeszcze przez chwilę do rozpuszczenia.

    Teraz zmniejszam obroty robota i dodaję po jednym żółtku.

    Na końcu dodaję przesianą mąkę z proszkiem i kakao i mieszam już ręcznie szpatułką lub drewnianą łyżką.

    Ciasto przelewam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st i piekę przez 30-35 minut ( do suchego patyczka)

    Ciasto całkowicie studzę, zdejmuję papier i przekrawam na dwa blaty.

    Ciasto II

    Białka ubijam ze szczypta soli, dodaję cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kokos.

    Ciasto przelewam na taką samą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

    Piekę w temperaturze 165-170 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor

    Upieczone ciasto lekko studzimy i zdejmujemy papier ( z zimnego ciężko jest zdjąć)

    Masa:

    Z 2 szklanek odlewam 1/2 szklanki mleka,

    1 1/2 szklanki zagotowuję

    1/2 szklanki mleka , żółtka, mąkę pszenną, cukier i budyń- dokładnie mieszam i wlewam na gotujące się mleko.

    Trzeba bardzo mocno mieszać budyń- lubią się robić kluski.

    Jeżeli tak się stanie to najlepiej ściągnąć budyń z ognia i wymieszać masę robotem- gdy masa będzie gładka zagotowujemy budyń ponownie.

    Masło ucieram na puch,dodaję kawę i ostudzony budyń i śmietankę- dokładnie ucieram całą masę

    Polewa:

    Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.

    Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.

    Ciepłą polewę wylewam na ciasto.

    Składanie ciasta.

    Na dół daję ciasto ciemne, smaruję połową masy.

    Następnie wykładam ciasto kokosowe- lekko dociskam i smaruję drugą połową masy.
    Przykrywam ciemnym ciastem.

    Dociskamy delikatnie i na górę wylewamy polewą i posypujemy kawą cappuccino

    smacznego!!

Porady

Jeżeli możecie polecam dodać spirytus lub wódkę , z procentowym dodatkiem ciasto jest wyrazistsze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto z masąciasto tortowe

Komentarze

Podobne przepisy

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO CAPPUCCINO

Ciasto bardzo delikatne, tortowe....

Ciasto Cappuccino

Dodane przez: Szaffranka

Ciasto Cappuccino

Pyszne, puszyste i mega kawowe...

ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto cappuccino

Pyszne ciasto z kremem budyniowym...

cappuccino

Dodane przez: polcia

Ciasto Cappuccino

Delikatne, pyszne ciasto dla gości.

Coś słodkiego do kawki i nie tylko:-)

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto cappuccino

Ciasto to robiłam na spodzie od...

Cappuccino

Dodane przez: bogusia82

Ciasto Cappuccino

Ciasto jest smaczne i delikatne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE