ciasto Cappuccino

4.5 (159 ocen)

Kolejny stary przepis:) ciasto jest wysokie, mało słodkie, czekoladowe z wyczuwalną nutą kawy cappuccino- u mnie orzechowej, ale można dodać swoje ulubione.

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto I

    8 jaj

    250 g cukru

    160 g maki pszennej

    40 g kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto II

    200g kokosu

    5 białek

    1/2 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa:

    5 żółtek

    3 łyżki mąki pszennej

    1 budyń śmietankowy bez cukru

    2 szklanki mleka

    1/2 szklanki cukru

    1 kostka masła ( 250g)

    30-40 g kawy cappuccino w proszku o ulubionym smaku

    1/4 szklanki słodkiej śmietanki ( u mnie 12%)

    Polewa:

    1/2 kostki palmy

    3 łyżki mleka

    1/2 szklanki cukru

    2 łyżki kakao

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Po dodaniu do białek mąki mieszamy ręcznie i dokładnie ale delikatnie 1. Ciasto I

    Białka ubijam na bardzo sztywno z dodatkiem szczypty soli.

    Dodaję stopniowo cukier- ubijam jeszcze przez chwilę do rozpuszczenia.

    Teraz zmniejszam obroty robota i dodaję po jednym żółtku.

    Na końcu dodaję przesianą mąkę z proszkiem i kakao i mieszam już ręcznie szpatułką lub drewnianą łyżką.

    Ciasto przelewam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st i piekę przez 30-35 minut ( do suchego patyczka)

    Ciasto całkowicie studzę, zdejmuję papier i przekrawam na dwa blaty.

    Ciasto II

    Białka ubijam ze szczypta soli, dodaję cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kokos.

    Ciasto przelewam na taką samą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

    Piekę w temperaturze 165-170 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor

    Upieczone ciasto lekko studzimy i zdejmujemy papier ( z zimnego ciężko jest zdjąć)

    Masa:

    Z 2 szklanek odlewam 1/2 szklanki mleka,

    1 1/2 szklanki zagotowuję

    1/2 szklanki mleka , żółtka, mąkę pszenną, cukier i budyń- dokładnie mieszam i wlewam na gotujące się mleko.

    Trzeba bardzo mocno mieszać budyń- lubią się robić kluski.

    Jeżeli tak się stanie to najlepiej ściągnąć budyń z ognia i wymieszać masę robotem- gdy masa będzie gładka zagotowujemy budyń ponownie.

    Masło ucieram na puch,dodaję kawę i ostudzony budyń i śmietankę- dokładnie ucieram całą masę

    Polewa:

    Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.

    Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.

    Ciepłą polewę wylewam na ciasto.

    Składanie ciasta.

    Na dół daję ciasto ciemne, smaruję połową masy.

    Następnie wykładam ciasto kokosowe- lekko dociskam i smaruję drugą połową masy.
    Przykrywam ciemnym ciastem.

    Dociskamy delikatnie i na górę wylewamy polewą i posypujemy kawą cappuccino

    smacznego!!

Porady

Jeżeli możecie polecam dodać spirytus lub wódkę , z procentowym dodatkiem ciasto jest wyrazistsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować