Ciasto Cappuccino

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Było to pierwsze ciasto jakie zrobiłam samodzielnie, a przepis dostałam od koleżanki z liceum.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 łyżki kakao
    8 jajek
    4 łyżki mąki
    8 łyżek cukru
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    kostka margaryny
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 serki homogenizowane waniliowe
    2 szklanki mleka w proszku
    Polewa:
    4 łyżki wody
    4 łyżki masła
    4 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    biszkopty
    cappuccino w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem. Miksując stopniowo dodawać żółtka z olejem oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Biszkopt piec ok. 35 min. w temp.180ºC. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
    14 łyżeczek cappuccino zalać 2 szklankami wrzątku. Ostudzić.
    Masa: margarynę utrzeć z cukrem pudrem, miksując na przemian dodawać serki i mleko w proszku.
    Polewa: wszystkie składniki włożyć do garnka doprowadzić do wrzenia. gotować na małym ogniu ok. 2 min. Ostudzić.
    Biszkopt kakaowy nasączyć cappuccino.
    Układać kolejno warstwy: biszkopt kakaowy, 1/3 masy, biszkopty nasączone cappuccino, 1/3 masy, biszkopt kakaowy, 1/3 masy, biszkopty nasączone cappuccino, polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować