CIASTO CAPPUCCINO

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto bardzo delikatne, tortowe. Ciasto o smaku kawy, bardzo pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jaj
    -1 szklanka mąki(w tym 1/3 ziemniaczanej)
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka oleju
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki kakao

    do nasączenia:
    -1 płaska łyżka rozpuszczalnej kawy
    -cukier do smaku
    -1/2 szklanki gorącej wody

    krem cappuccino:
    -2 Śnieżki
    -400 ml szklanki mleka
    -1 szklanka kawy cappuccino-czekoladowe
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -1 krem czekoladowy do tortów w proszku

    -ciastka herbatniki maślane, kakaowe- ok.260 g.

    pianka:
    -2 śnieżki
    -2 szklanki mleka
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę, kakao, proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Wylać na blaszkę (34x38)z papierem. Upiec biszkopt w 175*ok. 30 min.
  • nasączenie 2. nasączenie-Kawę zaparzyć i posłodzić. Ostudzony biszkopt, nasączyć połową kawy.
  • krem 3. krem-Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , ostudzić do letniego. Mleko ubić ze Śnieżką, w/g przepisu,potem z kremem do tortów.Na koniec ubić z żelatyną, dolewając po trochu. Tężejącą piankę,wylać na biszkopt.
  • herbatniki 4. Przykryć ciastkami.
  • nasączenie 5. Resztą kawy, nasączyć ciastka.
  • pianka 6. pianka- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzone mleko ubić ze śnieżkami. Na koniec dolewać żelatynę i ubić. Wyłożyć na ciastkach.
  • cappuccino 7. Posypać suchą kawą cappuccino i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować