Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć na średniej wielkości kawałki. Można użyć robota kuchennego lub zrobić to ręcznie w woreczku.
Masło rozpuścić i przestudzić. Pokruszone herbatniki wymieszać z kawą, masłem. Przesypać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masę mocno ubić łyżką. Wstawić do lodówki.
Zmiksować mleko, kawę, cukier, i mąkę kukurydzianą. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masa zacznie wrzeć i gęstnieć. Masę odstawić do przestudzenia. Do chłodnej masy dodać żółtka i połączyć. Przelewamy na spód. Z białek ubić sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do otrzymania gładkiej masy. Białka przełożyć na wierzch masy.
Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypać kakao.
Komentarze