Ciasto cappuccino

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczne ciasto kawowe, które przygotujesz w 30 minut. Najlepiej smakuje w deszczowe popołudnia.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód
    200 g herbatników
    50 g masła
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    Krem
    250 ml mleka
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    55 g cukru
    40 g mąki kukurydzianej
    2 żółtka
    Wierzch
    2 białka
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kawy Cappuccino

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć na średniej wielkości kawałki. Można użyć robota kuchennego lub zrobić to ręcznie w woreczku.
    Masło rozpuścić i przestudzić. Pokruszone herbatniki wymieszać z kawą, masłem. Przesypać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masę mocno ubić łyżką. Wstawić do lodówki.
    Zmiksować mleko, kawę, cukier, i mąkę kukurydzianą. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masa zacznie wrzeć i gęstnieć. Masę odstawić do przestudzenia. Do chłodnej masy dodać żółtka i połączyć. Przelewamy na spód. Z białek ubić sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż do otrzymania gładkiej masy. Białka przełożyć na wierzch masy.
    Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować