Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, żółtka, i obie mąki przesiane z kawą i proszkiem. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach.
Biszkopt przeciąć na dwie części.
2.KREM:
Mąkę ziemniaczaną,wrocławską i cappuccino wymieszać z pół szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mieszaninę mąki i mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić.
Gdy budyń cappuccino będzie już zimny zmiksować go z kostką masła.
3.ŚMIETANA:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i śmietan fixem.
4.Pierwszy spód biszkoptowy posmarować dżemem porzeczkowym, na to wysmarować połowę kremu cappuccino. Kolejno ułożyć drugą warstwę biszkoptu, na to resztę kremu i bitą śmietanę. Posypać wiórkami czekolady.
Komentarze