Odkąd przygotowałam po raz pierwszy ciasto z dodatkiem czerwonych buraczków, od czasu do czasu lubię poekspetymentować i wykorzystywać to warzywo do tworzenia oryginalnych słodkości.
Składniki:
Ciasto:
400 g obranych, ugotowanych czerwonych buraków
1 szklanka kaszy manny
2 i ½ szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka majonezu
½ szklanki oleju
5 jajek
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulat)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
10 łyżek cukru
5 łyżek mleka
Dodatkowo:
ok. 250 g aronii (świeża lub z kompotu)
200 g rodzynków
Ciasto buraczek z aronią i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki pokroić na małe kawałki, następnie zblendować. Do piure wsypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Mus włożyć na noc do lodówki, by grysik napęczniał.
2.Rodzynki sparzyć wrzątkiem i dokładnie osączyć.
Przygotować ciasto – jajka, majonez, olej, cukier, kawę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia zmiksować. Dołożyć buraki z grysikiem i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto połączyć z owocami i rodzynkami.
3.Składniki przeznaczone na lukier umieścić w małym rondlu i gotować na niewielkim płomieniu 7 – 10 min, mieszając. Lukier lekko wystudzić, często mieszając i jeszcze płynny wyłożyć na ciasto.
4.Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 60 min (180 st. C). Ciasto wystudzić.
Komentarze