Ciasto buraczek z aronią i lukrem

0 (0 ocen)

Odkąd przygotowałam po raz pierwszy ciasto z dodatkiem czerwonych buraczków, od czasu do czasu lubię poekspetymentować i wykorzystywać to warzywo do tworzenia oryginalnych słodkości.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g obranych, ugotowanych czerwonych buraków
    1 szklanka kaszy manny
    2 i ½ szklanki maki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka majonezu
    ½ szklanki oleju
    5 jajek
    1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulat)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Lukier:
    10 łyżek cukru
    5 łyżek mleka

    Dodatkowo:
    ok. 250 g aronii (świeża lub z kompotu)
    200 g rodzynków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Kawy Majonez

Ciasto buraczek z aronią i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto buraczek z aronią i lukrem 1. Buraki pokroić na małe kawałki, następnie zblendować. Do piure wsypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Mus włożyć na noc do lodówki, by grysik napęczniał.
  • Ciasto buraczek z aronią i lukrem 2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i dokładnie osączyć.
    Przygotować ciasto – jajka, majonez, olej, cukier, kawę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia zmiksować. Dołożyć buraki z grysikiem i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto połączyć z owocami i rodzynkami.
  • Ciasto buraczek z aronią i lukrem 3. Składniki przeznaczone na lukier umieścić w małym rondlu i gotować na niewielkim płomieniu 7 – 10 min, mieszając. Lukier lekko wystudzić, często mieszając i jeszcze płynny wyłożyć na ciasto.
  • Ciasto buraczek z aronią i lukrem 4. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 60 min (180 st. C). Ciasto wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować