Ciasto budyniowo-wiśniowo-kisielowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

smaczne i kolorowe, przepis zmodyfikowany z dzisiejszej gazety ;)))

  • 40 min

Składniki:

  • na ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny Kasi
    4 żółtka
    6 łyżek cukru
    1 op. proszku do pieczenia
    1 op. cukru waniliowego


    na bezę:

    4 białka
    3/4 szklanki cukru
    1 op. kisielu wiśniowego
    szczypta soli

    na masę:

    1 op. budyniu
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru

    nadzienie owocowe:

    500g wydrylowanych wiśni (mogą być inne owoce np. jagody, borówki czy truskawki)
    1 op. kisielu wiśniowego
    2-3 łyżki kaszy manny

Ciasto budyniowo-wiśniowo-kisielowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto-szybko zagnieść i schłodzić. Odrobinę zostawić na kruszonkę, a resztą wylepić blachę.

    Ugotować budyń i wystudzić.

    Wydrylować wiśnie, odsączyć nadmiar soku i wymieszać z kisielem w proszku.


    Rozsmarować budyń na cieście, posypać kaszą manną, następnie rozsmarować wiśnie.

    Ubić pianę z białek, dodać kisiel w proszku zamiast mąki i wymieszać łyżką.
    Rozsmarować na wiśniach, posypać kruszonką.

    Piec w temp. 180*C ok 50 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy