Ciasto budyniowo śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Puszyste, delikatne ciasto z owocami, bez masy. Bardzo szybko, prosto się robi.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 200 g margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 5 całych jajek
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego
    cukier puder do posypki
    • 1 szklanka mleka
    • 15 łyżek mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ kg śliwek

Ciasto budyniowo śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Margarynę ucieramy mikser razem z cukrem.
    Następnie wbijamy pojedynczo jajka, wsypujemy suche budynie i wlewamy mleko.
    Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta cały czas miksując.
    Ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm.
  • śliwki 2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i polówki utykamy w ciasto.
    Pieczemy 40 minut w 180°C.
  • ciasto 3. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy