Ciasto budyniowo - serowe ze śliwkami pod kruszonką

4.5 (162 ocen)

  • 40 min

Niezwykle delikatny sernik budyniowy na kruchym cieście, a do tego kokosowa kruszonka i śliwki. Czego chcieć więcej w ten zimowy dzień?

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Ciasto kruche:
    35 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    13 dag zimnej margaryny
    1 jajko
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa serowo – budyniowa:
    600 ml mleka
    500g sera białego- może być z wiaderka
    0,5 szklanki cukru
    Cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy bez cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    Ok. 400g śliwek do wyłożenia ciasta – mogą być mrożone

    Kruszonka:
    100g mąki
    75g masła
    30g kokosu
    80g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto budyniowo - serowe ze śliwkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowo – budyniowa:
    Ser zmielić w maszynce. Z mleka, budyniu, mąki ziemniaczanej i cukru ugotować budyń. Gorący ucierać mikserem, do momentu, aż stanie się chłodny. Dodać pozostałe składniki i krótko utrzeć mikserem, tylko do powstania jednolitej masy. Przełożyć na ciasto. Na masie ułożyć śliwki i posypać kruszonką. Piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
  • 3. Kruszonka:
    Składniki zagnieść ze sobą do powstania jednolitego ciasta. Schłodzić w lodówce. Rozetrzeć w palcach aby przybrało postać kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować