Ciasto Budyniowo Jabłkowe z Krateczką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis na tą pyszną słodkość jest wyśmienity polecam na spotkania rodzinne do porannej kawusi i na rożne okazje a z talerza znika w mini oka serdecznie polecam do wyprubowania przepisu Ewelina Kogut z Wrześni

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na Ciasto
    1 kostka masła lub margaryny
    szklanka cukru kryształu
    łyżeczka cukru waniliowego
    1 całe jako
    2 żółtka
    4 szklanki mąki zwykłej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa Budyniowa składniki
    4 budynie śmietankowe bez cukru
    pół szklanki cukru kryształu
    półtora litra mleka
    półtorej szklanki mleka w której rozrobimy budyń

    Masa Jabłkowa
    2 kg jabłek
    1 szklanka cukru kryształu
    półtorej łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki imbiru
    pół szklanki wody

    Polewa na ciasto
    2 białka
    szklanka cukru pudru
    łyżka soku z cytryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto budyniowo jabłkowe z krateczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta Do miski kładziemy masło w temperaturze pokojowej i miksujemy mikserem na puszysta masę stopniowo dosypujemy cukier waniliowy z cukrem kryształem i dalej miksujemy po czym dodajemy 1 cale jajko i miksujemy nadal i po jednym żółtku i nadal miksujemy po zmiksowaniu wsypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy dłonią aż nie będzie się kleiło i będzie odstawało od miski jak by się kleiło można dosypać maki w zależności od konsystencji gdy składniki się połączą dzielimy na pół jedną chowamy do lodówki jedną połówkę a drugą rozprowadzamy na blaszce wysmarowanej masłem.
    Masa budyniowa
    Z pół tora litra mleka odlewamy półtorej szklanki mleka i rozprowadzamy w nim 4 budynie resztę mleka gotujemy z cukrem do gotującego się mleka wlewamy budyń i energicznie mięszamy na ciasto nie upieczone wykładamy gorący budyń Masa jabłkowa obieramy jabłka z łupinki i kroimy w kostkę i kładziemy do garnka wsypujemy jedną szklankę cukru kryształu pół szklani wody dodajemy półtorej łyżeczki cynamonu i pól łyżeczki imbiru i gotujemy aż masa będzie na pół miękka ale jabłka si ę nie rozgotują na masę budyniową wykładamy jabłka wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na prostokąt długi i kroimy z niego paski i układamy na ciasto w krateczkę na poprzek po zrobieniu do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy aż wierzch się przyrumieni i wszystko się zapiecze Na gorące ciasto rozsmarowujemy polewę dwa białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy szklankę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny i miksujemy i rozprowadzamy na gorące ciasto ma się ściąć lekko po ostygnięciu wkładamy do lodówki na dwie godziny i można już zajadać .

Porady

Rada im krócej się gotuje jabłka tym się nie rozpadną i kawałki są widoczne w cieście .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować