Ciasto budyniowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodać zimne masło, żółtka i cukier puder. Całość zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę, zmiksować, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części : jedną włożyć do woreczka i do lodówki a drugą również do woreczka ale do zamrażarki. Do garnka wlać 5 szklanek mleka, zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić budynie w proszku oraz mąkę. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić. Do miski dać rabarbar, zasypać go cukrem i pozostawić do momentu aż puści sok. Połówkę ciasta wyjąć, rozwałkować na kształt klasycznej prostokątnej foremki i wyłożyć ją ciastem razem z brzegami (brzegi ciastem będą obklejone tak do połowy wysokości foremki). Tak przygotowana foremkę z ciastem włożyć do piekarnika na 15 minut. Piec w 180 stopniach. Tak upieczony spód ostudzić, wylać na niego chłodny budyń, na budyniu ułożyć rabarbar (bez soku!) i zetrzeć ciasto z zamrażarki na tarce o grubych oczkach. Piec 40-46 min w temperaturze 180 stopni.
Porady
Nie polecam tutaj smarowania foremki masłem czy margaryną, ponieważ podczas pieczenia tłuszcz się rozpuści i spowoduje ze ciasto ze ścianek po prostu nam zjedzie w dół :)
Komentarze