Korzystam z rabarbaru póki jest, także kompoty i ciasta odchodzą. Mam jeszcze chęć na drożdżówki z nimi. Pewnie i one się pojawią na blogu. Póki co zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem, oprószone cukrem pudrem.
2 godz.
Składniki:
Ciasto :
* kostka Kasi
* 450 g mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa :
* pół kg rabarbaru
* 2 jabłka
* 3 łyżki brązowego cukru
* 3 łyżki soku z cytryny
* 3 budynie waniliowe
* litr mleka
* cukier puder do posypania ciasta
Ciasto budyniowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę, wstawić do lodówki. Drugą połowę zamrozić. Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Z jabłek wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w ósemki. Rabarbar i jabłka można przesypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Przygotować budyń, gorący wylać na owoce. Resztę ciasta zetrzeć na budyń. Piec 50 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze