Ciasto budyniowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Korzystam z rabarbaru póki jest, także kompoty i ciasta odchodzą. Mam jeszcze chęć na drożdżówki z nimi. Pewnie i one się pojawią na blogu. Póki co zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem, oprószone cukrem pudrem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    * kostka Kasi
    * 450 g mąki pszennej
    * 3/4 szklanki cukru pudru
    * 1 jajko
    * 2 żółtka
    * 2 łyżki kwaśnej śmietany
    * łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa :
    * pół kg rabarbaru
    * 2 jabłka
    * 3 łyżki brązowego cukru
    * 3 łyżki soku z cytryny
    * 3 budynie waniliowe
    * litr mleka
    * cukier puder do posypania ciasta

Ciasto budyniowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę, wstawić do lodówki. Drugą połowę zamrozić. Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Z jabłek wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w ósemki. Rabarbar i jabłka można przesypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Przygotować budyń, gorący wylać na owoce. Resztę ciasta zetrzeć na budyń. Piec 50 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy