Ciasto budyniowe z owocami

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis, na proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem budyniu.
Można do niego użyć dowolnych owoców.
Wierzch wystarczy posypać cukrem pudrem, to w najprostszej wersji, ale z polewą
z białej czekolady smakuje obłędnie.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 budyń waniliowy, lub śmietankowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g. masła

    Dodatkowo:
    dowolne owoce (u mnie borówki)

    Polewa:
    1 tabliczka białej czekolady
    3 łyżki śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Ciasto budyniowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto budyniowe z owocami 1. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

    Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęstą, puszystą masę.
    Ubijałam mikserem, 10 minut.

    Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń (proszek).
    Wymieszać łyżką. Na koniec stopniowo wlewać roztopione masło i mieszać,
    aż wszystko ładnie się połączy. Można delikatnie zmiksować mikserem
    na najniższych obrotach, ale tylko chwilę.
  • Ciasto budyniowe z owocami 2. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na wierzch wyłożyć owoce. Dałam zamrożone borówki.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut.
  • Ciasto budyniowe z owocami 3. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
    aż czekolada się rozpuści i powstanie polewa.
    Udekorować wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować