Ciasto budyniowe z brzoskwinią i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzyj żółtka z cukrem. Następnie ubij białka z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Mąkę przesiej z proszkiem i połącz z ubitą pianą oraz z żółtkami.
2.Gotowe ciasto wlej do posmarowanej tłuszczem formy. (wym.25/37).Piecz 20 minut w temp.180 st. Wyjmij i schłodż.
3.Brzoskwinie odsącz z syropu i odstaw na kilka minut.Syropu nie wylewaj). Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką zalewy z brzoskwiń i ugotuj budyń ( wlewając na pozostały, gotujący się sok). Kiedy budyń lekko ostygnie posmaruj nim biszkopt. Na budyniu rozłóż pokrojone na cząstki brzoskwinie.
4.Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku, wymieszaj. Śnieżki ubij na sztywną pianę dodając po porcji serka mascarpone i żelatynę. Dokładnie utrzyj. Śmietanę rozsmaruj na brzoskwiniach. Kiedy stężeje poukładaj herbatniki. Chłodż w lodówce.
Porady
Ciasto zawsze robię wieczorem. Przez noc składniki stężeją i wtedy nadaje się do jedzenia.
Komentarze