Ciasto budyniowe z brzoskwinią i herbatnikami

4.5 (159 ocen)

Świetne do popołudniowej kawy. Z przepisem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    szklanka mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    puszka brzoskwiń w zalewie (820g)
    2 op. budyniu czekoladowego
    2 op.śnieżki
    4 łyżeczki żelatyny
    serek mascarpone
    2 op.herbatników z polewą czekoladową

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto budyniowe z brzoskwinią i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzyj żółtka z cukrem. Następnie ubij białka z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Mąkę przesiej z proszkiem i połącz z ubitą pianą oraz z żółtkami.
  • 2. Gotowe ciasto wlej do posmarowanej tłuszczem formy. (wym.25/37).Piecz 20 minut w temp.180 st. Wyjmij i schłodż.
  • 3. Brzoskwinie odsącz z syropu i odstaw na kilka minut.Syropu nie wylewaj). Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką zalewy z brzoskwiń i ugotuj budyń ( wlewając na pozostały, gotujący się sok). Kiedy budyń lekko ostygnie posmaruj nim biszkopt. Na budyniu rozłóż pokrojone na cząstki brzoskwinie.
  • 4. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku, wymieszaj. Śnieżki ubij na sztywną pianę dodając po porcji serka mascarpone i żelatynę. Dokładnie utrzyj. Śmietanę rozsmaruj na brzoskwiniach. Kiedy stężeje poukładaj herbatniki. Chłodż w lodówce.

Porady

Ciasto zawsze robię wieczorem. Przez noc składniki stężeją i wtedy nadaje się do jedzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować