Ciasto brzoskwiniowe z orzeszkami ziemnymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Na ucieranym cieście plasterki brzoskwiń, na nich masa budyniowo- brzoskwiniowa, a na wierzchu delikatnie prażone orzeszki ziemne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 250 g margaryny

    - 6 jajek

    - 4-5 łyżek mleka

    - 2 szklanki mąki

    - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - olejek waniliowy ( niekoniecznie)

    - puszka 850 ml brzoskwiń w syropie ( sok zachować)

    - 1 szklanka wody

    - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy z cukrem

    - puszka orzeszków ziemnych niesolonych




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Orzeszki

Ciasto brzoskwiniowe z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i po troszeczku mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec ucierania dodać olejek. Formę prostokątną (29x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

    Brzoskwinie osączyć z zalewy i część z nich pokroić w plasterki, ułożyć na cieście lekko dociskając.
    Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez 25 minut.
  • 2. Po upieczeniu ciasto wystudzić, papier usunąć.
    Do syropu z brzoskwiń dolać około 1/2 szklanki wody i zagotować.
    W 1/2 rozrobić proszek budyniowy i jak syrop się zagotuje - ugotować budyń, jeszcze ciepłą masę wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie pokrojone w grubszą kostkę. Orzeszki lekko podprażyć na suchej patelni i wyłożyć na ciasto. Pozostawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować