Ciasto "brzoskwiniowe pole" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Wmieszać delikatnie łyżką drewnianą oba rodzaje migdałów, bułkę, mąkę i brzoskwinie. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 30 minut. Wystudzić i nasączyć sokiem z brzoskwiń.
2.KREM:
500ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i mąki. Wlać na gotujące się mleko, zrobić budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, zrobić krem.
3.MUS:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić drobniej i zblendować. Połączyć z galaretką. Odstawić aż zacznie tężeć.
4.SKŁADANIE:
Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozłożyć tężejący mus, przykryć drugą warstwą herbatników, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Na herbatnikach rozsmarować pozostały krem, polać galaretkami. Schłodzić w lodówce.
Komentarze