Ciasto brzoskwiniowe-śmietanowe

4.5 (153 ocen)

Lekkie i smaczne ciasto

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jaj
    ¾ szkl cukru
    1szkl. mąki
    3 łyżki oleju
    1 łyżka octu
    1 ½ łyżeczki proszku

    Masa 1:
    2 galaretki brzoskwiniowe
    Puszka brzoskwiń

    Masa 2:
    Dowolna galaretka
    Śnieżka
    ¾ szkl mleka lub wody
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto brzoskwiniowe-śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i resztę składników. Piec ok. 20-25 min w 180 C. Po wystygnięciu przekroić na pół.
  • 2. Masa 2: Brzoskwinie odcedzamy. Sok uzupełniamy wodą do 2 szklanek zagotowujemy i rozpuszczamy galaretki. Gdy tężeje dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wykładamy na 1 cześć biszkopta.
  • 3. Masa 2: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl wody. Śnieżkę ubijamy z mlekiem lub wodą i dodajemy tężejącą galaretkę. Wykładamy szybko na biszkopt.

Porady

Na wierzch ciasta można zetrzeć czekoladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować