Ciasto brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekę je zamiast tortu na urodziny syna i męża. Znika ekspresowo.

Składniki:

  • Ciasto: 4 jajka
    ● sól
    ● 15 dag orzechów laskowych lub włoskich
    ● cukier waniliowy
    ● 4 łyżki cukru
    ● 5 łyżek mąki pszennej
    ● 3 łyżki mąki ziemn.
    ● 1,5 łyżeczki pr. do piecz.
    Masa: 25 dag twarogu
    ● puszka brzoskwiń
    ● 5 kostek mlecznej czekolady
    ● 5 łyżek cukru
    ● 5 pralinek kokosowych lub orzechowych
    ● 3 łyżeczki żelatyny
    Masa czerwona: 900 ml napoju jagodowo-truskawkowo-bananowego
    ● 3 budynie śmietankowe
    Oraz: mała śmietana 30-proc.
    ● czekolada
    ● 2 śmietan-fiksy
    ● cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: orzechy mielimy, białka ubijamy na sztywno z 3 łyżkami zimnej wody. Stopniowo dodajemy szczyptę soli, cukry, żółtka, mąki, proszek i orzechy. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy (śr. 26 cm). Pieczemy 15-20 minut w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na 2 krążki.
  • 2. Masa serowa: żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Brzoskwinie osączamy, 3 połówki odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy. Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy zmiksowane brzoskwinie. Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści, studzimy. Powoli wlewamy do masy. Dodajemy połamaną czekoladę i przekrojone na pół pralinki. Masę rozsmarowujemy na krążku ciasta, przykrywamy drugim krążkiem i schładzamy.
  • 3. Masa czerwona: w 1 szklance napoju rozpuszczamy budynie, resztę zagotowujemy. Wlewamy budynie i energicznie mieszamy na jednolitą masę. Lekko studzimy, wykładamy na biszkopt. Schładzamy.
  • 4. Śmietanę ubijamy z cukrem i fiksami. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy brzoskwiniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Masa budyniowa Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować