Ciasto brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: orzechy mielimy, białka ubijamy na sztywno z 3 łyżkami zimnej wody. Stopniowo dodajemy szczyptę soli, cukry, żółtka, mąki, proszek i orzechy. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy (śr. 26 cm). Pieczemy 15-20 minut w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na 2 krążki.
2.Masa serowa: żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Brzoskwinie osączamy, 3 połówki odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy. Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy zmiksowane brzoskwinie. Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści, studzimy. Powoli wlewamy do masy. Dodajemy połamaną czekoladę i przekrojone na pół pralinki. Masę rozsmarowujemy na krążku ciasta, przykrywamy drugim krążkiem i schładzamy.
3.Masa czerwona: w 1 szklance napoju rozpuszczamy budynie, resztę zagotowujemy. Wlewamy budynie i energicznie mieszamy na jednolitą masę. Lekko studzimy, wykładamy na biszkopt. Schładzamy.
4.Śmietanę ubijamy z cukrem i fiksami. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy brzoskwiniami.
Komentarze