Ciasto "Brazylianka"

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto z kremowym kremem przełamana słodycz dżemem truskawkowym własnej roboty. Przepis pochodzi od cioci i koniecznie musiałam to ciasto upiec jest pycha!!!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    2 jajka
    10 dag margaryny
    4 łyżki miodu płynnego
    2 łyżeczki sody
    30 dag cukru pudru
    10 łyżek kwaśnej śmietany

    Krem:
    1 szklanka mleka
    10 dag cukru kryształu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła (25 dag)

    Dodatkowo:
    1 mały słoiczek dżemu truskawkowego

    Polewa:
    1 czekolada mleczna
    3 łyżeczki margaryny
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżki śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Ciasto "brazylianka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe ciasto 1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto ( jeżeli ciasto jest miękkie śmietana nie jest konieczna). Podzielić na 4 części i piec każdy placek w temp. 160 stopni przez około 10-12 minut.

    Krem: Z mleka,cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać przestudzony budyń i dobrze wymieszać. Gdy placki przestygną przekładamy ciasto.Gdy zostanie nam masy smarujemy wierzch i boki ciasta, i polewamy polewą.

    Polewa: Czekoladę z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, ciągle mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki śmietany wymieszać.

    Przełożenie:
    Ciasto
    Krem
    Ciasto
    Dżem truskawkowy
    Ciasto
    Krem
    Ciasto
    Odrobina kremu
    Polewa

Porady

Zamiast jabłek można użyć dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Miód Kasza Śmietana Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować