Przepis dała mi moja siostra, a jej z kolei szwagierka, dalszego źródła nie znam.Myślę, że zadowoli wszystkich miłośników kokosa i czekolady.Ciasto jest puszyste, aromatyczne i zawsze się udaje.
60 min
Składniki:
(blaszka 25x35 cm)
CIASTO:
-250 g masła o temperaturze pokojowej
-200 g cukru
-200 g mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
-4 jajka
-4 łyżki mleka
-3 łyżki kakao
-szczypta soli
-kilka kropli aromatu arakowego
KREM Z KASZY:
-500 ml mleka
-6 łyżek kaszy manny
-150 g masła
-200 g wiórek kokosowych
POLEWA:
-200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
-50 ml śmietany 30%
Ciasto "bounty" z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Wszystkie składniki sypkie przesiać i wymieszać.
Masło zmiksować z cukrem, miksując dodawać po jednym jajku.
Następnie dodać składniki sypkie, sól, aromat i mleko. Wymieszać.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 30 minut. Ochłodzić.
2.KREM:
Kaszę wymieszać w 1/2 szklance mleka. Resztę mleka zagotować, dodać kaszę i masło. Całość gotować 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Uwaga! Masa szybko gęstnieje. Przestudzony placek odwrócić spodem do góry;będzie on wtedy równy i masa dobrze przyklei nam się do biszkoptu; jeśli tego nie zrobimy , krem często się rozwarstwia) wyłożyć łyżką gorący krem grysikowy i dokładnie rozprowadzić po całym placku.
3.POLEWA:
Czekoladę razem ze śmietana rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Polewą polewamy cały placek.
Smacznego!
Komentarze