Ciasto bounty z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę...Dodajemy żółtka i mieszamy łyżka...
2.Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao mieszamy razem dodajemy czekoladę połamaną na kwadraciki...
3.Do mąki dodajemy białka i mieszamy delikatnie...Najlepiej nie dokładnie, podobnie jak przy wyrobie muffinek... żeby ciasto miało tzw. purchle.
Pieczemy 30 min. w tem. 180 st.
4.Masa:
2 szklanki mleka gotujemy, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Gotujemy około 10 minut ciągle mieszając by wiórki sie nie przypaliły.
5.W pozostałym mleku mieszamy budynie.
Mleko zdejmujemy z ognia dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wlewamy budyń.
6.Z powrotem całość gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż masa będzie miała konsystencję budyniu.
Studzimy!
7.Po upieczeniu, odcinam górę biszkoptu około 1 cm. dosłownie nie wiele przyda nam się do skruszenia i posypania wierzchu ciasta.
Na biszkopt układamy przekrojone na pół banany i nakładamy ostudzoną masę kokosową następnie posypujemy pokruszonym biszkoptem.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze