Ciasto bounty

  • wyświetlono: 379 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mega kokosowe ciasto z odrobiną likieru. Mojemu mężczyźnie bardzo smakowało, najchętniej zjadłby całe :)

W_poszukiwaniu_inspiracji

Składniki

- opakowanie gotowego ciasta na tartę
- 400 ml mleka
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
- budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 80-90 g masła
* polewa:
- 3 łyżki śmietany 18%
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2-3 łyżki kakao
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto bounty

  • 1. Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić.
    Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka dodać wiórki kokosowe, likier oraz rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu mieszając. Na koniec dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i mieszać do połączenia składników. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, po czym wyłożyć na ostudzony spód z ciasta.
    Żelatynę zalać mlekiem i odstawić na chwilę. Masło, śmietanę i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Dodać żelatynę oraz kakao i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Polewę rozprowadzić na cieście. Gotowe wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastokokosbountyznane batoniki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Bounty

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto Bounty

Intensywnie czekoladowe, wilgotne...

Ciasto bounty

Dodane przez: Ola1984

Ciasto bounty

To ciasto urzeka swym smakiem i...

Bounty

Dodane przez: Natalia07

Ciasto bounty

Bounty to nie tylko baton, ale...

BOUNTY

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto BOUNTY

Ciasto jest pyszne. Uwielbiam kokos...

image-01l4scy

Dodane przez: Barbunia

Ciasto Bounty

Zadowoli miłośników ciast kokosowych

Ciasto bounty

Dodane przez: goshia

Ciasto bounty

Kokos i czekolada, w sam raz dla...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE