Ciasto Bounty

4.51 (190 ocen)

Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto, aksamitny kokosowy krem budyniowy na bazie mleka kokosowego i kokosowa wkładka. To jak dla mnie połączenie idealne. Połączenie warstw i krem budyniowy jest mojego pomysłu, natomiast przepis na samo ciasto czekoladowe pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:*

    55g gorzekiej 70% czekolady
    85g kakao
    200ml wrzącej wody
    145g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    90g masła
    200g drobnego cukru
    50g ciemnego cukru muscovado
    2 jajka
    250ml mleka kokosowego

    Placek kokosowy:

    3 białka
    160g kokosu
    160g drobnego cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem kokosowy:

    500ml mleka kokosowego
    5 żóltek
    160g drobnego cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250g masła

    Polewa czekoladowa:

    70g mlecznej czekolady
    70g gorzkiej czekolady 70%
    60g masła
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Kwadratową blaszkę o boku 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Pokruszoną czekoladę i kakao umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą. Chwilę odczekać i dokładnie wymieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści i otrzymamy gładką gęstą pastę. Odstawić do przestudzenia. Masło rozpuścić i również przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Przesiać.
  • 3. Drobny cukier i cukier muscovado umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać. Muscovado lubi zbijać się w grudki, dlatego zawsze je rozbijam opuszkami palców. Do cukru dodać masło i miksować przez chwilę. Następnie dodawać po jednym jajku pamiętając o tym, by kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Do masy jajecznej stopniowo dodawać na zmianę mleko kokosowe i czekoladę. Dodać mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do przygotowanej foremki i piec przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto pozostawić na 15-20 minut w foremce, po czym przełożyć je na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Przygotować placek kokosowy. Białka ubijać ze szczyptą soli. Kiedy będą już mocno spienione dodawać cukier łyżeczka po łyżeczce. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodać kokos i proszek do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tą samą foremkę, w której piekło się ciasto ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec przez 25-30 minut. Wystudzić.
  • 5. Przygotowanie kremu zaczniemy od ugotowania budyniu. W tym celu do garnuszka przelać mleko kokosowe odlewając 1/4 szklanki. Doprowadzić do wrzenia. W czasie, kiedy mleko się podgrzewa żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną masę, rozprowadzić ją odlanym mlekiem kokosowym, następnie dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Do gotującego się mleka przelać masę żółtkową i bardzo energicznie mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa znacznie zgęstnieje i powstanie budyń. Zestawić z ognia i nałożyć folię spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 6. Masło ubijać aż stanie się puszyste i bardzo jasne. Dodawać po łyżce budyniu, dobrze miksując po każdej dokładce. Krem gotowy.
  • 7. Ciasto czekoladowe przekroić wzdłuż na dwa placki tej samej grubości. Jeden z nich przełożyć do foremki. Na nim ułożyć 1/2 kremu, placek kokosowy, 1/2 kremu i drugą warstwę ciasta. Wstawić do lodówki i schłodzić.
  • 8. Przygotować polewę. Do garnuszka nalać niewielką ilość wody i zagotować. Na garnuszku ustawić żaroodporne naczynie. Przełożyć do niego pokruszoną czekoladę i kawałeczki masła i rozpuścić, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Powstanie gładka masa czekoladowa.
  • 9. Ciasto wyjąć z lodówki i oblać ciepłą polewą, po czym ponownie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Krem kokosowy Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować