Ciasto Bounty

  • wyświetlono: 1244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 0

Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto, aksamitny kokosowy krem budyniowy na bazie mleka kokosowego i kokosowa wkładka. To jak dla mnie połączenie idealne. Połączenie warstw i krem budyniowy jest mojego pomysłu, natomiast przepis na samo ciasto czekoladowe pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Świat Wypieków

Składniki

Ciasto czekoladowe:*

55g gorzekiej 70% czekolady
85g kakao
200ml wrzącej wody
145g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90g masła
200g drobnego cukru
50g ciemnego cukru muscovado
2 jajka
250ml mleka kokosowego

Placek kokosowy:

3 białka
160g kokosu
160g drobnego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kokosowy:

500ml mleka kokosowego
5 żóltek
160g drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła

Polewa czekoladowa:

70g mlecznej czekolady
70g gorzkiej czekolady 70%
60g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Bounty

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Kwadratową blaszkę o boku 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Pokruszoną czekoladę i kakao umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą. Chwilę odczekać i dokładnie wymieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści i otrzymamy gładką gęstą pastę. Odstawić do przestudzenia. Masło rozpuścić i również przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Przesiać.
  • 3. Drobny cukier i cukier muscovado umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać. Muscovado lubi zbijać się w grudki, dlatego zawsze je rozbijam opuszkami palców. Do cukru dodać masło i miksować przez chwilę. Następnie dodawać po jednym jajku pamiętając o tym, by kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Do masy jajecznej stopniowo dodawać na zmianę mleko kokosowe i czekoladę. Dodać mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do przygotowanej foremki i piec przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto pozostawić na 15-20 minut w foremce, po czym przełożyć je na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Przygotować placek kokosowy. Białka ubijać ze szczyptą soli. Kiedy będą już mocno spienione dodawać cukier łyżeczka po łyżeczce. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodać kokos i proszek do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tą samą foremkę, w której piekło się ciasto ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec przez 25-30 minut. Wystudzić.
  • 5. Przygotowanie kremu zaczniemy od ugotowania budyniu. W tym celu do garnuszka przelać mleko kokosowe odlewając 1/4 szklanki. Doprowadzić do wrzenia. W czasie, kiedy mleko się podgrzewa żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną masę, rozprowadzić ją odlanym mlekiem kokosowym, następnie dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Do gotującego się mleka przelać masę żółtkową i bardzo energicznie mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa znacznie zgęstnieje i powstanie budyń. Zestawić z ognia i nałożyć folię spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 6. Masło ubijać aż stanie się puszyste i bardzo jasne. Dodawać po łyżce budyniu, dobrze miksując po każdej dokładce. Krem gotowy.
  • 7. Ciasto czekoladowe przekroić wzdłuż na dwa placki tej samej grubości. Jeden z nich przełożyć do foremki. Na nim ułożyć 1/2 kremu, placek kokosowy, 1/2 kremu i drugą warstwę ciasta. Wstawić do lodówki i schłodzić.
  • 8. Przygotować polewę. Do garnuszka nalać niewielką ilość wody i zagotować. Na garnuszku ustawić żaroodporne naczynie. Przełożyć do niego pokruszoną czekoladę i kawałeczki masła i rozpuścić, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Powstanie gładka masa czekoladowa.
  • 9. Ciasto wyjąć z lodówki i oblać ciepłą polewą, po czym ponownie schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortmleko kokosoweczekoladakokoskrem budyniowyciasto czekoladoweplacek kokosowykrem kokosowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto bounty

Dodane przez: Ola1984

Ciasto bounty

To ciasto urzeka swym smakiem i...

Bounty

Dodane przez: Natalia07

Ciasto bounty

Bounty to nie tylko baton, ale...

BOUNTY

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto BOUNTY

Ciasto jest pyszne. Uwielbiam kokos...

image-01l4scy

Dodane przez: Barbunia

Ciasto Bounty

Zadowoli miłośników ciast kokosowych

Ciasto bounty

Dodane przez: goshia

Ciasto bounty

Kokos i czekolada, w sam raz dla...

Caisto Bounty

Dodane przez: Eat-ticket

Ciasto Bounty.

Czekoladowo - kokosowe ciasto.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE