Ciasto bounty

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam batoniki bounty ale to ciasto pokochałam jeszcze bardziej !! Koniecznie musicie spróbować !!!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jaj
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    5-6 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    szczypta soli

    Masa kokosowa:
    300-350 g wiórków kokosowych
    600 ml mleka
    1 biała czekolada
    200 g masła
    3 łyżeczki cukru lub 1 cukier waniliowy

    Polewa czekoladowa:
    2 czekolady mleczne lub gorzkie ( ja użyłam mleczną)
    ok. 5 łyżek mleka

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania blachy
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bounty

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie do powstałej masy dodać żółtka, cukier i nadal ubijać.
    Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką . Wylać na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą tortownicę (24 cm).
  • biszkopt 2. .Piec około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170-180°. Wystudzić. Biszkopt trochę opadnie, ale taki jego urok.
  • bounty 3. Gdy wiórki będą gotowe dodać białą czekoladę, kostkę masła i dokładnie wymieszać.Wszystko odstawić i porządnie wystudzić do zgęstnienia od czasu do czasu mieszając.
  • bounty 4. Masę wyłożyć na ciasto i sporządzić polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady z 5 łyżkami mleka. Całą polewę rozprowadzić na masie kokosowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować