1.Biszkopt czekoladowy
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany razem z startą czekoladą i bardzo delikatnie wymieszać. ABY SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZYŁY. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do "suchego patyczka" Upieczony biszkopt ostudzić
Masa kokosowa
Mleko zagotować z cukrami, a następnie dodać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez wiórki mleka (około 15-20 minut) Po tym czasie do gorącej masy dodać masło. Mieszać, aż się rozpuści. Masę pozostawić do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej, do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Przestudzić.
Biszkopt ułożyć w blaszce, w której był pieczony. Posmarować masą kokosową i schłodzić 30 minut. Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą i ponownie schłodzić (ciasto najlepiej smakuję na następny dzień)
Komentarze